09 okt Van roker naar stoker
Deze maand is het Stoptober. De maand dat ook wij stil staan bij tabaksgebruik. Dat roken niet gezond is, weten we allemaal wel. Maar wist u dat het ook uw mondgezondheid in gevaar kan brengen?
Mondkanker
Laten we bij het ergste beginnen: Mondkanker. Mondkanker komt voor in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of gehemelte. Daarom is het belangrijk dat tijdens de controle niet alleen uw tanden en tandvlees worden gecheckt, maar ook de rest van uw mondholte. Rookt en drinkt u? Dan loopt u extra risico. Maar ook iemand die gezond leeft kan mondkanker krijgen. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn. Daarom adviseren wij om ook altijd zelf te letten op veranderingen in de mond. Ziet u een plekje op de weefsels? Houdt het dan goed in de gaten. Als het na twee weken niet weg is, doet u verstandig aan om uw tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Vooral donkere plekken zijn hierbij alarmerend.
Aanslag
Wat veel vaker voorkomt, is de aanslag die rokers krijgen. Rookaanslag is vaak bruin maar soms ook gitzwart. Vooral sigaren staan bekend om hun hardnekkige aanslag. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit die in het tandsteen is getrokken. Rokers krijgen sneller tandsteen dan niet-rokers. De mondhygiënist biedt soelaas door het te verwijderen, maar helaas komt de aanslag weer snel terug. Gelukkig kan de mondhygiënist persoonlijke tips geven waardoor u uw tanden langer schoon kunt houden. Maar ook het motiveren tot stoppen met roken is een taak van de mondhygiënist. Deze professional zal u niet proberen op de vingers te tikken maar met u in gesprek te gaan. Hierbij kan gevraagd worden wat voor u de reden is om te roken en of u ook nadelen ervaart. Sommige mondhygiënisten hebben een aparte cursus gevolgd om u te begeleiden bij het stoppen met roken door middel van een snelle coaching MatriX-methode genaamd.
Slecht voor tandvlees
De aanslag op uw tanden is niet alleen niet zo fraai voor het ook maar vaak ook slecht nieuws voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers is een stuk minder goed doorbloedt waardoor het eenvoudiger ontstoken raakt. Eenmaal ontstoken is het herstel slechter. Bovendien valt die ontsteking niet op. Normaal gesproken gaan tandheelkundige professionals af op de bloedingsneiging: Door met een meetinstrument uw tandvlees af te tasten wordt bekeken of uw tandvlees ontstoken is door te bekijken of het gaat bloeden bij deze aanraking. Maar bij rokers treedt deze bloeding niet of nauwelijks op terwijl het tandvlees weldegelijk ontstoken is. Het tandvlees zwelt niet en het is ook niet rood. De ontsteking kan pas gediagnosticeerd worden als het te laat is, namelijk als er botverlies is. Dit wordt parodontitis genoemd.
Tandenstoker
Het is daarom voor rokers extra belangrijk om goed voor hun gebit te zorgen. Met name het dagelijks gebruik van een interdentaal hulpmiddel zoals een tandenstoker is aan te bevelen. Gaat u ook stoppen met roken? Houdt u er dan rekening mee dat uw tandvlees ineens wel kan gaan bloeden. Dat betekent niet dat uw tandvlees ineens is gaan ontsteken maar dat uw doorbloeding weer op gang is gekomen. Dat is dus eigenlijk goed nieuws. Door uw gebit te laten ontdoen van de tandsteen en aanslag wordt u gestimuleerd om geen sigaret meer aan te raken en heeft u weer een fris begin. U zult merken dat bij een goede mondhygiëne de bloedingen weer afnemen en de aanslag (langer) wegblijft. Ook uw smaak zal intensiveren en kunt u dus meer genieten van uw maaltijd. Blijft u de neiging houden om steeds iets in uw mond te stoppen? Kies dan voortaan voor een tandenstoker!
Auteur: Lieneke Steverink: bron www.tandarts.nl